aspen art museum 

The Aspen Art Museum is the design work of Shigeru Ban, winner of the Pritzker Architecture Prize, the most prestigious prize in modern architecture. The visually captivating building is a transparent cube drastically altering the town center’s corner location with its wooden woven screen facade and scale relative to its neighbors.

Ban designed the museum to be experienced similar to descending a downhill ski run. The museum’s visitors begin by ascending to the top via the Grand Staircase (or a moving room glass elevator) to reach the roof-deck and cafeteria. From the top visitors make their way back down to the gallery floors. The play of interior and exterior light is breathtaking and for architecture design enthusiasts, morning is the recommended time of day to visit the museum and experience it's Grand Staircase. The western sunset kisses the north side of the building beautifully as it comes down, brining out the textures and patterns of the wooden screen.

The museum has been 100% privately funded and is open to the public, free of charge, courtesy of Amy and John Phelan.